משימה מס' 22הרגלי הסכלות נכוניםשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו נסיעה לאחור בקו ישר היית מצוין! היום נלמד על הרגלי הסכלות נכונים
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. מערכות הבטיחות, משימות תפעוליות הקשורות להסעת הרכב- התחלות נסיעה, הורדת הילוכים, עצירות מטרה, נסיעה בגלישה וריבוי מבטים בשלש המראות. גירוי: נבקש מהתלמיד להסתכל רחוק ולהפנות את תשומת ליבו לבעיות וסכנות המתרחשות או המתפתחות מאחור, מלפנים, מצידי הדרך, כמו"כ לציין לפניו תמרורים שונים הוריה, מודיעין ונבצע החלפת נתיבים ופניות רק כדי לגרות אותו למבטים.
הסברפתיח: בשיעור הקודם סיימנו את שלב התפעול. היום אנו לומדים את המשימה הראשונה בשלב הדרך. במהלך החזרה ביקשתי ממך לבצע פעולות מסוימות הקשורות לריבוי מבטים במראות לרכבים ולהולכי הרגל  מסביבנו ואף הראיתי לך תמרורים בדרך. היום נלמד מה החשיבות של הרגלי הסתכלות מההיבט של ראיה תעבורתית ונשים דגש על צורות של קבוצות תמרורים עפ"י צורתם המיוחדת והסימונים שעל הכביש. אנו נלמד מהסימונים ומהתמרורים על רמזי דרך ונסיק על התפתחות עתידית של ארוע. לדוג' כאשר נראה כדור מתגלגל לכביש מה נבין? שיש ילד בעקבותיו. נלמד גם מהי ראיה היקפית ונלמד להתגבר על השטחים המתים. משימה זו תלווה אותך לכל אורך לימוד הנהיגה וככל שנתקדם יותר תדע לזהות בעיות וסכנות רבות יותר ואת הדרך להתמודד עימן. מהי ראיה תעבורתית: על הנהג לראות ולהגיב בהתאם למתרחש במרחב שמסביב לרכב, תמרורים וסימונים עפ"י הדרך, רכבים הנוסעים מלפנים, מהצד ומאחור, סוג הדרך, סוג הכביש, הולכי רגל הנמצאים במקומות מוסדרים או שאינם מוסדרים לחצייה ואף על מצב האקלים המשפיע על הנהיגה, יש הבדלים אף בין נהיגה ביום לנהיגה בלילה. יש להתאים את הנהיגה לעומסי התנועה, לסוג הרכב בו נהגים, גודלו משקלו ומטענו, יישום חוקי התנועה וקבלת החלטות למצבים משתנים. נהג מנוסה הפועל בהתאם לנ"ל יודע מתי הזמן המתאים להרפות מדוושת הדלק מבלי להכנס למצבי מצוקה. יכולת זו מאפשרת לו זמן תגובה ובכך ימנע תאונה. בראיה תעבורתית אנו נעזר בחוש הראיה, השמיעה, הריח ובכך נהיה מוכנים לכל תרחיש. רוב הזמן ההסתכלות הינה לפנים אבל חובה עלינו לשים לב למתרחש 3600 מסביב לרכב לכן נעזר בשלשת המראות- פנימית שמאלית וימנית. המראה הפנימית משאירה שטחים מתים ובאמצעות מראות הצד אנו נתגבר על שטחים אלו ע"י הפניית הראש. המבטים צריכים להיות קצרים וכהרף עין כדי להחזיר את המבט מיד מלפנים. נשלב ראיה נקודתית עם ראיה היקפית- מבט במראות, מבט קדימה. מגבירים את תדירות ההסתכלות במראות לפני האטה, עצירה, סטייה או החלפת נתיבים. בדרך עירונית במיוחד בקרבת בתי ספר, גני ילדים, מתנסים ואזורי בילוי וכד' נגביר את התדירות עוד יותר. עד היום ביצעת בכל שיעור כיוון מראות, היום תלמד להבחין במיקום של הרכב הנמצא מאחור. סביר להניח כי רכב שנראה המראה הפנימית נמצא מאחור ולא מהצד. ניתן גם להעזר בסימון שעל הכביש כמו קו קטעים. רכב שנראה בחלקם במראה הפנימית עלולים להיות בצידנו, לכן נפנה את המבט למראות הצד בהתאם. אם הרכב נעלם מהמרות סביר להניח שהוא בשטח המת באחד מצידי הרכב לכן נפנה את הראש דרך הכתף לצד הרצוי. עם הזמן אתה תדע לקבל הערכות מדויקות יותר לגבי המיקום של הרכב ואף מהירות נסיעתו. סימנים מעידים: חלק מהסימנים המעידים הם תמרורים, לדוג' תמרורי אזהרה שיכולים לספק לנהג מידע על סכנות או מפגעי דרך ומאפשרים לו להערך בהתאם. תמרורים עם קודקוד משולש כלפי מעלה  או תמרורים עם עיגול אדום שמתריעים על איסורים, עם רקע כחול שהם תמרורי הוריה ויש לנסוע עפ"י החץ, סימוני חיצים על הכביש וכו. סימנים מעידים נוספים שנוכל לפיהם לצפות את הנולד- כדור שמתגלגל ילד יבא אחריו, אוטובוס העוצר בתחנה הולך רגל יורד ממנו צפוי לחצות כביש, אדם עומד ומסמן למונית לעצור אז נודיע לרכב מאחורינו שאנו עומדים לעצור ע"י נגיעה קלה בבלם וכו'
יעדי בינייםהתלמיד יסביר מהו מרחב ראיה היקפי וחשיבותו לנהג. התלמיד יסביר את תדירות השימוש במראות ואת המקרים בהם עליו להגביר תדירות זו. התלמיד יסביר כיצד לאמוד את מיקומם של כלי הרכב הניבטים במראות. התלמיד יסביר כיצד יש לאבחן מצבים עפ"י רמזי דרך- בימנים מעידים.
תרגולהתרגול נכריז על סימנים מעידים שהתלמיד מבחין. לדוג' הולך רגל העומד לחצות את הכביש- נבקש מהתלמיד לתת מבט קצר במראה הפנימית. נבקש מהתלמיד לעזוב את הימין, התלמיד יתן אות לשמאל, מבט צד שמאל ומבט לשטח המת. ככל שנגביר מהירות המבט קדימה יהיה לרחוק יותר וכשנאט נרבה בהסתכלות במראה הפנימית ובמראות הצד.
סיכוםהיום למדנו הרגלי הסכלות נכונים היית מצוין! בשיעור הבא נלמד נסיעה בימין הכביש נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהציור הממחיש את בשטחים המתים במראות. נדגים בעזרת עט את השטחים המתים ע"י שנעביר את העט אל מעבר לכתף, עד שנעלם מהעין. נבקש מהתלמיד להפנות את הראש דרך כתף ימין ולהחזיר את המבט לפנים. תמרורים אזהרה, הוריה, איסורים וסימונים ע"פ הדרך
משימה מס' 23נסיעה בימין הכביששלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו הרגלי הסתכלות נכונים היית מצוין! היום נלמד נסיעה בימין הכביש
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. הרגלי הסתכלות נכונים, היגוי בקו ישר. גירוי: נגיע למקום בו יש לעזוב את הימין ולחזור לימין.
הסברפתיח: היום נלמד כי חובה לנסוע בימין הכביש. עד היום אני הנחיתי אותך כיצד לבצע זאת. גם בחזרה היום ביקשתי ממך לעזוב את הימין. היום נלמד את החוק ואת ההיגיון לדרישה לנסוע בימין הכביש. כמו"כ נלמד את המצבים בהם אין חובה לנסוע בימין ואף חובה לעזוב את הימין. דרישת חוק: נוהג רכב ישתמש ככל האפשר בצידו הימני הקיצוני של הכביש- גם אם הכביש הינו חד סטרי או בצידו הימני הקיצוני של הנתיב המיועד לסוג הרכב בו אנו נוסעים. חשיבות הנסיעה בימין הכביש: הסיבות לקביעת החוק: 1. נורמה חברתית– כל מדינה קבעה לעצמה את הצד בו נוסעים. באנגליה לדוג' נוסעים בצד השמאלי. 2. בכביש דו"ס מתרחקים ככל האפשר מהתנועה הנגדית. ככל שהכביש צר יותר חשיבות הנסיעה בימין משמעותית יותר וזה כדי לקטין את הסיכון לתאונת חזית. 3. בנסיעה בדרך בינערונית אנו קרובים לשול. יש לכך חשיבות במקרים בהם נאלץ לבצע פעולה מילוט או במקרה של תקלה ברכב. 4. למנוע את האפשרות של רכב דו גלגלי לנצל את המרווח ולעבור ביננו לבין המדרכה או לשפת הכביש ולהימצא בשטח המת מימין. 5. בכביש בעל יותר מנתיב אחד לאותו כיוון נסיעה תמנע האפשרות מרכבים אחרים לבצע עקיפה מימין. אנו נלמד שיש מקרים שמותרת העקיפה מימין, אבל ברב המקרים אסור. 6.  הנהג יושב בצד שמאל של הרכב. עובדה זו יוצרת יותר שטחים מתים מימין מבשמאל. 7. קרובים לפניות ימינה או לחניות ובכך מאפשרים לאחרים לזרום ישר או לפנות שמאלה ללא הפרעה. המקרים בהם לא נוסעים בימין הכביש: רכב חונה בימין הכביש, מכשול, עבודות בכביש, נתיב המיועד לסוג רכב אחר, הנתיב הימני מיודעת לנת"צ, חלוקת עומס על כל נתיבי התנועה כאשר יש יותר מנתיב אחד באותו כיוון נסיעה, הנתיב הימני מיועד לפניה ימינה בלבד, כאשר רוצים לפנות שמאלה או פרסה. בנסיעה בימין הכביש קיימת סכנה: פגיעה במדרכה, לכן לא נסתכל על המדרכה או על אבן השפה אלא נביט למרכז הכביש. עזיבת הימין: עזיבת הימין הינה פעולה מתוכננת וככל שנבחין בה ונתכנן אותה מוקדם יותר אנו נקטין את הסיכון וההפרעה לרכבים אחרים. סדר הפעולות: התאמת מהירות, תקשורת- מראה פנימית ואיתות שמאלה, מבטח למראת צד שמאל, במבט לשטח המת ע"י הפניית הראש מעבר לכתף ימין, סטייה באופן מתון, התיישרות, הפסקת האיתות. פעולות חזרה: תקשורת, מבט במראה פנימית, איתות מראה ימנית ומבט לשטח המת מימין, סטייה והתיישרות, הפסקת האיתות.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר את דרישות החוק העוסקות בנסיעה בימין הכביש, התלמיד יסביר את חשיבות הנסיעה בימין הכביש, התלמיד ימנה את המקרים בהם הוא רשאי לעזוב את הימין, התלמיד יסביר כיצד הוא ימנע מצב של התקרבות למדרכה.
תרגולהתלמיד ייסע ככל האפשר בצידו הקיצוני הימני של הכביש וכאשר יזהה את המצבים בהם עליו לעזוב את הימין יכריז עליהם ויבצע החלפת נתיב לפי שלמדנו.
סיכוםהיום למדנו נסיעה בימין הכביש היית מצוין! בשיעור הבא נלמד החלפת נתיבים נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהתמרורים המתייחסים לנסיעה בימין הכביש.
משימה מס' 24החלפת נתיביםשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו נסיעה בימין הכביש היית מצוין! היום נלמד על החלפת נתיבים
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. הרגלי הסתכלות נכונים ונסיעה בימין הכביש גירוי: נגיע במהלך החזרה למקומות בהם יש צורך לעזוב את הימין ולאחר מכן לחזור לימין הכביש. נראה סימונים על הכביש- קו קטעים המסמן את הכביש לנתיבים ואף כביש שלא סומן עם קו קטעים. נבקש ממנו לזכור את המצב. נבצע גם החלפות נתיבים לשם פניה שמאלה וחזרה לימין לאחר הפניה.
הסברפתיח: עד היום נסענו בימין הכביש ואני הנחתי אותך כאשר החלפנו נתיב. גם היום בחזרה כאשר ביצענו החלפת נתיבים ביקשתי ממך להסתכל במראה הפנימית ובמראות הצד ולאותת ולהפנות את ראשך לשטח המת משמאל, לסטות, להתיישר ולהפסיק איתות. היום אנו נתרגל זאת. הגדרת נתיב: חלק מרוחבו כביש בין אם סומן ובין אם לא סומן המאפשר תנועת כלי רכב הנעים על יותר משני גלגלים. חוק: * החוק אוסר סטייה מנתיב הנסיעה אם היא עלול לגרום להפרעה או סיכון למשתמשי הדרך האחרים. יש לבצע סטייה במהירות סבירה ובצורה בטוחה. * אם אתה נוהג בנתיב שנהג אחר מתעתד להכנס אליו חובה עליך לאפשר לו מעבר בצורה בטוחה גם אם אתה נאלץ להאט או אף לעצור. האיתות הוא הצהרת כוונות בלבד. *כאשר יש מכשול בכביש דו"ס נעקוף אותו מימין. בכביש ח"ס אפשר לעקוף מכשול מימין או משמאל אלא אם כן צוין אחרת. מתי אסור להחליף נתיב? קו הפרדה לבן רצוף, שטח הפרדה בנוי או בצבע המקרים בהם נחליף נתיבים: לצורך עקיפה, נתיב נחסם או רכב חונה או עבודות בכביש, נת"צ, עומס תנועה, נתיבי האטה או נתיבי האצה והשתלבות בתנועה, מס' נתיבים משתנה, חזרה לימין הכביש לאחר פנייה, נתיב ימני שמיועד לפניה ימינה בלבד. הסכנות בהחלפת נתיב: כלי רכב אחרים הנוסעים בנתיב אליו אנו סוטים, הימצאות רכבים בטחים המתים, נתיב שנחסם ע"י מכשול כגון בור, שלולית או חפץ, איבוד שליטה עקב סטייה חדה מידי,  הולכי רגל מתפרצים בין כלי רכב. התמודדות: יותר מבטים לשטח המת. סדר הפעולות להחלפת נתיב: זיהוי מוקדם של הצורך, תקשורת – מראה פנימית, איתות, מראת צד ומבטח לשטח המת, סטייה באלכסון מתון, התיישרות, הפסקת איתות. חשוב לזכור- האיתות ינתן בזמן סביר.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר מהו נתיב ומהן דרישות החוק לסטייה מנתיב. התלמיד יסביר את הצורך בהחלפת נתיב ואת הסכנות הכרוכות בכך. התלמיד ימנה את סדר הפעולות להחלפת נתיב.
תרגולבתחילה המורה ינחה את התלמיד באמצעות הוראות קצרות וברורות לזיהוי וביצוע. המורה ישתף את התלמיד בקבלת החלטה להחלפת נתיב ויסביר לו שטרם למד מתן ז"ק בדרך. ניסע במקומות בהם נדרש להחליף נתיב בכבישים ח"ס ואף בפניות שמאלה יש צורך להחליף נתיבים.
סיכוםהיום למדנו על החלפת נתיבים היית מצוין! בשיעור הבא נלמד עצירה בימין הכביש או בשמאלו נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהציור הממחיש נתיב שסומן או לא סומן, ציור הממחיש החלפת נתיב לשם מעבר ע"פ רכב חונה או מכשול. תמרורים המתייחסים להחלפת נתיבים.
משימה מס' 25עצירה בימין הכביש או בשמאלושלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו החלפת נתיבים היית מצוין! היום נלמד על עצירה בימין הכביש או בשמאל
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. עצירת מטרה בנסיעה קדימה והחלפת נתיבים ועצירת הרכב והדממת מנוע בסיום הנסיעה. גירוי: נגיע למקום בו יש תמרורים וסימונים עפ"י הדרך העוסקים בעצירה ובעצירה. לדוג' אבן שפה באדום לבן, מעבר חצייה, מגרש חניה וכד' ונסב את תשומת ליבו של התלמיד לזה.
הסברפתיח: במהלך החזרה הסבתי את תשומת לבך לתמרורים וסימונים העוסקים בחניה ובעצירה. היום נלמד מהיא עצירה, מהי חניה ומקומות אסורים והמתרים עצירה וחניה בימין ובשמאל הכביש. נלמד לזהות כבישים ושיטות לעצירה וחניה במקביל לאבן שפה. הגדרות : חניה– העמדת רכב שלא לצורך העלאה או הורדת נוסעים או לפריקה וטעינת מטען ללא הפסקות. כל העמדת רכב תחשב לעצירה- בשני המקרים הרכב עוצר עצירה מוחלטת. שאלה לתלמיד: האם עכשיו אנו עוצרים או חונים? אם עצרנו והורדנו נוסע ומיד נסענו זו חניה או עצירה? חכית לאשתך שתרד? אוטובוס שמוריד 50 נוסעים? זיהוי כבישים: קיימים שני סוגי כבישים הקשורים לכיווני הנסיעה האחד הוא חד סטרי המזוהה באמצעות תמרור 618 והוא תקף עד הצומת הקרוב. מצידו השני של כביש ח"ס יוצב תמרור אסורה הכניסה. סוג הכביש השני הוא תמרור 145 תמרור אזהרה על תנועה נגדית או שמזהיר על ביטול הכביש החד סטרי. כביש שחולק ע"י שטח הפרדה בנוי (גדר, גינה, חומה) או בצבע יחשב כל צד לכביש חד סטרי. ניתן גם לזהות כביש דו"ס בדרך בינערונית שמשני צידי הכביש קווי השוליים צבועים בצהוב. אם נראה שרק השול הימני צבוע בצהוב והשמאלי בלבן נבין שהכביש הוא ח"ס. כל כביש שלא סומן בתמרור 618 יהיה כביש דו"ס. גם אם נבחין ברכבים החונים בצידו השמאלי של הכביש כשחזית הרכב באותו כיוון הנסיעה שלנו הכביש הוא דו"ס וחנו בצורה לא חוקית. היכן מותר לחנות: בחד סטרי מותר לחנות בשני צידי הכביש. בדו"ס מותר לחנות בימין בלבד ובחד עם שטח הפרדה בימין בלבד. בכל המקרים: אלא אם כן סומן אחרת. היכן אסור לחנות: יש לחנות במרחק שלא יעלה על 40 ס"מ משפת הכביש או המדרכה. כאשר אנו מפריעים או מסכנים את משתמשי הדרך. בכביש דו"ס נגד כיוון התנועה. על שטח הפרדה. בכביש דו"ס עם קו הפרדה רצוף או קטעים ושיש נתיב אחד לכל כיוון. לפני עקומה או פסגה. כאשר מסתירים תמרור או חלק ממנו. בצד מעקה בטיחות להולכי רגל.  בתחום 2 מטר מברז כיבוי אש אם סומן. 12 מטר בתחום צומת ולפני מעבר חצייה ובתוכו ולפני קו עצירה וממול תחנת אוטובוס אם רוחב הכביש פחות מ12 מטר. 20 מטר לפני ואחרי תחנת אוטובוס ולפני ואחרי מפגש מסילת ברזל. 50 מטר לפני ואחרי מנהרה או גשר ומעליו. בתחום תחנת מוניות. בתחנה להסעת חיילים. לידי אבני שפה שצבעם אדום לבן או צהוב אדום. בחניית נכה. חנייה כפולה. בכניסה לחנייה או לחצר בית. סדר הפעולות: לבדוק אם העצירה או החניה מותרת. תקשורת. ביצוע האטה והורדת הילוכים ואם צריך אף גלישה. בוחרים נקודה על אבן השפה. מסיתים את ההגה לכיון אותה הנק' שנבחרה. ברגע שהנקודה נעלמה מעינך נתיישר ע"י הסתכלות רחוקה ונעצור. נסתכל במראת הצד כדי לוודא שהרכב חונה במקביל ולא יותר מ40 ס"מ. נבצע אבטחה והדממה בחניה.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר מהי עצירה ומהי חנייה ומהו השווה והשונה בינהן. התלמיד יסביר כיצד נזהה סוגי כבישים חד ודו. התלמיד יסביר על דרישות החוק והתמרורים בקשר לעצירה וחניה. התלמיד ימנה את סדר הפעולות הנכון לקראת עצירה או חניה.
תרגולהמורה ינחה בפעם הראשונה. תחילה נחנה לצד מדרכה בשמאל ואח"כ בימין.
סיכוםהיום למדנו עצירת בימין הכביש או בשמאל היית מצוין! בשיעור הבא נלמד תחילת נסיעה במעלה תוך שימוש בבלם העזר נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהתמרורים המתייחסים לסוגי כבישים. תמרורים המתייחסים לאיסורי והיתרי חניה.

מקומות האסורים בחנייה, בעצירה, בהעמדה בדרך

בתחום דרך עירונית לא יעצור נהג את רכבו, לא יעמידו, לא יחנהו ולא ישאירו עומד, כולו או חלק ממנו, באחד המקומות המצוינים להלן, אלא לשם מניעת תאונה:

  1. בצד שמאל של הדרך, בניגוד לכיוון התנועה בכביש דו-סטרי, בכביש חד-סטרי המחולק על-ידי שטח הפרדה.
  2. על מדרכה, למעט במקום שסומן והותר להעמיד בו רכב ולהחנותו לפי חוק, ובלבד שנותר מעבר להולכי-רגל.
  3. בצומת או בתחום 12 מטרים ממנו, פרט לקטע שסומן בתמרור, או בסימון על אבני השפה, שמותר לחנות בו.
  4. במקום כניסה לשטח המיועד לכלי-רכב, פרט להעלאת נוסעים והורדתם.
  5. בתחום 2 מטרים מברז כיבוי (הידרנט), כאשר התחום מסומן בסימון על המדרכה או על שולי הכביש, או על שניהם.
  6. בתוך מעבר חצייה או בתחום 12 מטרים לפניו.
  7. בתחום 12 מטרים לפני קו עצירה.
  8. בתחום הדרך, מ-20 מטרים מהפס הקרוב ביותר של מפגש מסילת הברזל עד 20 מטרים אחרי המפגש.
  9. בכביש, לרבות שולי הדרך, שבו קיים בכיוון הנסיעה נתיב אחד בלבד המסומן בקו הפרדה שלם או רצוף.
  10. בצד רכב אחר העומד או חונה בצדה של הדרך.
  11. 50 מטר לפני גשר או אחרי או עליו, 50 מטר לפני או אחרי או בתוך מנהרה.
  12. לפני פסגה או עקומה.
  13. בנתיב שיועד לתחבורה ציבורית ובתחום תחנת אוטובוסים, המוגדרת על-ידי סימון על-פני כביש, כשאין סימון בתחום 20 מטרים לפני תמרור "תחנת אוטובוסים" ו-20 מטרים אחריו, בשני צדי הדרך.
  14. מול תחנת אוטובוס מותר לעצור או להעמיד או להחנות רכב בצד הדרך שמול הסימון על-פני הכביש או מול התמרור, אם רוחב הכביש באותו מקום הוא 12 מטרים או יותר.
  15. בצד מעקה בטיחות להולכי-רגל בשפת הכביש, אלא אם תמרור מורה אחרת.
  16. בתוך תחום תחנת מוניות, המסומנת בתמרור שהוצב או סומן, פרט לעצירה לשם הורדת נוסעים.
  17. ליד תמרור המסמן תחנת הסעה לחיילים, אלא לשם העלאת חיילים והורדתם.
  18. ליד תמרור המסמן מקום חנייה לרכב של נכה – משותק רגליים, למעט רכב הנושא תג נכה מקורי, ובלבד שהרכב נעצר, הועמד או הוחנה באותו מקום בידי נכה שעל שמו ניתן התג האמור, או בידי אדם המתלווה אליו ונוהג ברכב בעבורו.
  19. חנייה בתחנת אוטובוס, מלבד לאוטובוס עצמו, מותרת לרכב פרטי בשבתות ובחגים ובהתאם לרשום בתמרור המוצב בתחנת האוטובוס.
  20. לא יחנה ולא יעמיד אדם בדרך רכב המוצע למכירה או רכב שרישיונו פקע.
  21. רכב שנשאר בלי השגחה:
  22. לא יחנה ולא יעמיד אדם רכב, אלא לאחר שנקט את אמצעי הזהירות הדרושים כדי להבטיח שהרכב לא יזוז ולא ינוע בהעדר נהג.
  23. לא יחנה ולא יעמיד אדם רכב בלי השגחה, אלא לאחר שהופסקה פעולת המנוע, הוצא מפתח ממתג ההצתה והופעלו הבלמים המיועדים לבלימת קבע.
  24. נוהג רכב לא יעמידנו, לא יחנהו ולא ישאירו עומד בדרך בעלת שיפוע, אלא לאחר:
    1. שבלם את גלגליו כראוי (בלם יד).
    1. היה רכב מנועי במורד – יטה הנוהג את הגלגלים הקדמיים לאבן השפה או לשפת הכביש הקרובה אליו וישלב אותו בהילוך אחורי.
    1. היה רכב מנועי בעלייה – יטה את הגלגלים הקדמיים לעבר הכביש כשיש בו אבני שפה, או לשפת הכביש אם אין בו אבני שפה, וישלב אותו בהילוך קדמי.
    1. ברכבים אוטומטיים ישלב הנוהג את הילוך החנייה P.
משימה מס' 26התקרבות לצמתים מיקום וחצייהשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו חניה בימין הכביש או בשמאל היית מצוין! היום נלמד על התקרבות לצמתים מיקום וחציה
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. האטות לסוגיהן, החלפת נתיבים ועצירת מטרה בנסיעה קדימה גירוי: נגיע לצמתים לא מתומררים, מתומררים מרומזרים.
הסברפתיח: עד היום הנחיתי אותך כיצד לחצות צמתים- ההתקרבות, המיקום והחצייה. הנחיתי אותך בקביעת מהירות הנסיעה, מתי לעצור, מתי לחצות ולהיכן להפנות את המבטים. היום נלמד מה זה צומת ומהם המקומות שאינם מוגדרים כצומת. כיצד קובעים את המיקום ואיך חוצים. הגדרה של צומת: השטח המתהווה ע"י מפגש של שני כבישים או יותר ומוגבל ע"י קווי שפות הכבישים או ע"י הארכתם המדומה. ז"א- השטח שנוצר אם נבצע חיבור של קוים דמיוניים בין אבני השפה. תפקיד הצומת: לנקז את התנועה המגיעה מכוונים שונים של הזרימה ביעילות ובבטחה לכיוונים אחרים.  סוגי צמתים: הצטלבות, קמץ (T), קמץ ימינה, קמץ שמאלה, מעגל תנועה, צומת מדורג. מה אינו צומת: התמזגות כבישים בדרך מהירה, כניסה ויציאה מתחנת דלק או מפעל, כניסה ויציאה מחצרים, מפגש מסילת ברזל, התמזגות בכביש חד סטרי. סכנות: בתחום הצומת חוצים רכבים מכיוונים שונים. ריבוי נק' קונפליקט (עימות). ריבוי תמרורים. צפיפות תנועה. נהגים משנים נתיב. הסימונים על הכביש מוסתרים. הולכי רגל. כיצד מבצעים? התקרבות לצומת: בדרך שאינה עירונית יותר קל לזהות צומת כי יש תמרורים שמתריעים על כך כ 150 מ' לפני הצומת אך בדרך עירונית קיים קושי בזיהוי כי הקירבה אינה מאפשרת הצבת תמרורי אזהרה. ככל שנקדים להבחין בצומת ובסוג הצומת נוכל להערך טוב יותר. נבצע תקשורת, נזהה את הסכנות מוקדם כדי שנוכל להערך ולא להיקלע למצוקת זמן. יש ריבוי של פעולות בהתקרבות לצומת – הסתכלויות, תקשורת, החלפת נתיבים, הורדת הילוכים וכו' וככל שהמהירות גדולה יותר אנו צריכים להקדים את פעולות השליטה והבקרה. אז לפני שאנו מגיעים לצומת אנו נזהה אותו, אנו נבצע תקשורת, נזהה את התמרורים ואת הנתיב המתאים לנו, נבצע האטה והורדת הילוכים. מיקום בצומת: התמקמות בנתיב המתאים לנו: זיהוי הנתיב המתאים לנו והתמקמות בו- לפי תכנון הנסיעה שלנו, סוג הרכב (איטי, נת"צ), נתיב חסום וכו' תוך כדי מתן אות, זיהוי הנתיב לחצייה ומבט מעבר לצומת לבדיקת נתיב הכניסה. חציית צומת: החוק מחייב לחצות צומת ברצף. אין לחצות צומת שאינו פנוי גם את מופיע רמזור ירוק. חציה תוך כדי מבטים לזרועות הצומת לבדוק שהצומת פנוי. גם מבטים במראות. משמעת נתיבים בעת החצייה- אם נסענו בנתיב הימני בעת החצייה נכנס אל הנתיב הימני מעבר לצומת.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר מהו צומת ודרישות החוק בהתקרבות לצומת, לתחום הצומת ולמעבר בצומת. התלמיד יסביר את מכלול הסכנות והבעיות בהתקרבות לצומת.
תרגולנחצה צמתים מכל הסוגים כולל מעגלי תנועה. התלמיד יבחר נתיב לחצייה ויכריז עליו בקול. נזהה את הסכנות ונפעל בהתאם. לפני החציה הבט שמאלה ממול ימינה ושב שמאלה אם אומר לך לעצור תעצור והמתן להוראותי.
סיכוםהיום למדנו התקרבות לצמתים מיקום וחציה היית מצוין! בשיעור הבא נלמד פניות ימינה נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהציור הממחיש צומת, ציור הממחיש נקודות עימות, תמרורי אזהרה המציינים סוגי צמתים ושלטי הכוונה בהתקרבות לצמתים וסימונים ע"פ הכביש.
משימה מס' 27פניות ימינהשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו התקרבות לצמתים מיקום וחציה היית מצוין! היום נלמד על פניות ימינה
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. נסיעה בימין הכביש, התקרבות לצמתים מיקום וחציה. גירוי: נסב את תשומת ליבו של התלמיד לתמרורים הקשורים לפניות ימינה וחיצים ע"פ הכביש. תמרורים אוסרים, מתרים ומחייבים.
הסברפתיח: למדנו כיצד מתקרבים לצמתים כיצד מתמקמים וכיצד חוצים. למדנו את מכלול הבעיות והסכנות בצמתים ולמדנו כיצד נחצה ישר. היום נלמד איך פונים ימינה נכון, מה דרישות החוק ומה ההיגיון בדרישות אלו וכיצד נתמודד עימן. החוק: החוק מחייב לבצע פניות ימינה בזווית חדה סמוך לשפת המדרכה או הכביש. מה ההיגיון? הקטנת נק' הקונפליקט בצומת, הקטנת זמן השהות בצומת וצמצום האפשרות של רכב דו גלגלי להכנס בשטח המת מימין. סכנות והתמודדות: רכב עלול להמצא בשטח המת ממין. ריבוי מבטים לשטחים המתים והיצמדות לימין ככל האפשר. עלולים להימצא על הכביש הולכי רגל חוצים או מתכוונים לחצות או רכבים עומדים בכניסה לפניה. לכן נתאים את המהירות כדי שנוכל לעצור מיד. שיקול לבחירת נתיב כאשר קיים יותר מנתיב אחד לפניה ימינה: תכנון הנסיעה, סוג הרכב- רכב ארוך יסע בנתיב השמאלי יותר כדי שלא יעלה על המדרכה, רכב איטי יסע בנתיב הימני ואנו נבחר את הנתיב השמאלי, נבחר נתיב לפי העומס בכביש, או נתיב שלא מתאים לסוג הרכב בו אנו נוסעים, אם נראה שהנתיב חסום נחצה בנתיב השני, אם הצומת אינו מרומזר תמיד נעדיף את הנתיב הימני בפניה ימינה כדי לצמצם נקודות עימות וזמן השהיה בצומת יהיה קצר יותר. אופן הביצוע: הכנה: תקשורת, בדיקת איסורים- האם הפניה מותרת? זיהוי הבעיות והסכנות הקיימות והערכות בהתאם, התאמת המהירות עפ"י סוג הפניה- רב הפניות מתבצעות בהילוך שני, ישנם מצבים שהפניה תתבצע בהילוך ראשון. הסתכלות במראה פנימית, איתות ימינה מראה ימנית ומבט לשטח המת, הפניית מבט לשמאל לפני הפנייה וגם בעת הפנייה. פניה: ביצוע פניה חדה ימינה, יציאה- התיישרות והמשך נסיעה.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר את דרישות החוק לפניות ימינה וההיגיון שבהן. התלמיד יסביר את משמעות התמרורים והסימונים הקשורים לפניות ימינה. התלמיד יסביר כיצד בוחרים נתיב לפניה ימינה כאשר יש יותר מנתיב אחד. התלמיד ימנה את סדר הפעולות לצורך פניה ימינה.
תרגולנתחיל עם מקומות בהם יש נתיב אחד לפניה ימינה ואח"כ בכבישים שיש יותר מנתיב אחד לפניה במרומזרים ובמתומררים.
סיכוםהיום למדנו עצירת מטרה בנסיעה קדימה היית מצוין! בשיעור הבא נלמד תחילת נסיעה במעלה תוך שימוש בבלם העזר נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשההתמרורים  לפניות ימינה.
משימה מס' 28פניות שמאלהשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו פניות ימינה היית מצוין! היום נלמד על פניות שמאלה
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. החלפת נתיבים, פניות ימינה, זיהוי כבישים גירוי: נסב את תשומת ליבו של התלמיד לתמרורים הקשורים לפניות שמאלה וחצים ע"פ הכביש, נבצע את החזרה בכבישים חד סטריים ובכביש דו"ס.
הסברפתיח: למדנו התקרבות וחציית צמתים, למדנו את מכלול הבעיות והסכנות בפניות ישר וימינה. היום נלמד איך פונים נכון שמאלה, נלמד את החוק ונשים דגש על ההיגיון שבחוק, נדבר על הסכנות וכיצד ניתן להתמודד עימן. בטח שמת לב שבמהלך החזרה פנינו שמאלה פעם ממרכז הכביש ופעם מצידו השמאלי, פעם נכנסנו לצידו השמאלי של הכביש ופעם לצידו הימני, עכשיו נלמד למה. הסכנות וההבדלים בין פניות ימינה לפניות שמאלה: בפניות ימינה אין חשיבות לסוג הכביש ממנו יוצאים או נכנסים. בפניות שמאלה יש חשיבות רבה. * בפניות שמאלה קיימות יותר נקודות עימות- חציית תנועה המגיעה משמאל, תנועה המגיעה ממול, השתלבות וחצייה של תנועה המגיעה מימין. * בפניות שמאלה זמן השהיה בצומת ארוך יותר. * סכנה להולכי רגל הן בכביש ממנו יוצאים והן בכביש ממנו נכנסים. בפניות ימינה יש שטחים מתים מצד ימין, בפניות שמאלה שטחים מתים מימין ומשמאל. זיהוי כבישים– כפי שלמדנו איך מזהים כביש חד סטרי- ע"י תמרור 618 או  שטח הפרדה בנוי- גינה גדר. מצד שני יהיה מוצב תמרור אסורה הכניסה. אם לא הוצב תמרור 618 ואין שטח הפרדה תמיד הכביש יהיה דו"ס, לא חשוב רוחב הכביש ולא רכב חונה בניגוד לכיוון התנועה. מהיכן נצא– מכביש חד סטרי- נצא מצידו השמאלי של הכביש ההיגיון: לאפשר תנועה מימיננו לזרום. מכביש דו סטרי- סמוך וקרוב ככל האפשר למרכז הכביש ובלבד שלא יפריע לתנועה הנכנסת אל הצומת מכל כיוון. מכביש דו סטרי עם שני נתיבים ויותר מהנתיב השמאלי ביותר שבאותו כיוון נסיעה. ההיגיון: פחות זמן שהיה בצומת. להיכן נכנס– לכביש חד סטרי- לנתיב השמאלי ביותר בכיוון הנסיעה. ההיגיון: שלא נפריע לתנועה שזורמת מימין וגם כדי להקטין את זמן השהיה בצומת. לכביש דו סטרי בעל נתיב אחד- בקשת רחבה אל צידו הימני של הכביש. ההיגיון: כדי להתרחק מהתנועה הנגדית. בכביש דו סטרי בעל שני נתיבים או יותר לאותו כיוון נסיעה- לנתיב השמאלי ביותר שבאותו כיוון. ההיגיון: כדי לא להפריע לתנועה הזורמת מימין וכדי להקטין זמן שהיה בצומת. סדר הפעולות– בדיקת האיסור לפניה שמאלה, זיהוי הכביש בו אנו נוסעים כדי לאפשר קבלת החלטה להחלפת נתיבים באופן סביר. תקשורת והאטה בהתקרבות לצומת וזאת למדנו בהתקרבות לצמתים, הסתכלות אל מעבר לצומת כדי לזהות לאיזה כביש נכנסים. שיקול לבחירת נתיב כאשר קיים יותר מנתיב אחד– כמו שלמדת בחצייה ישרה ופניות ימינה, בפניות שמאלה יתכנו מס' נתיבים לפניה והם מסומנים עם חיצים ע"פ הכביש. מתי לא נפנה מהנתיב הימני? כאשר הרמזור לא פועל וכאשר יש צומת ללא תמרורים- כדי לצמצם זמן שהיה בצומת ונקודות עימות, חלוקת עומס על נתיבי הכביש, תכנון המשך נסיעה, כלי רכב איטיים בנתיב היציאה או הכניסה, נתיב תחבורה ציבורית בימין וכו'
יעדי בינייםהתלמיד יסביר מהן הבעיות והסכנות המיוחדות הקשורות לפניה שמאלה. התלמיד יגדיר את דרישות החוק לפניה שמאלה ויסביר את ההיגיון שבהן. התלמיד ימנה את סדה"פ הנכון לפניה שמאלה.
תרגולבתרגול התלמיד יזהה פניה שמאלה, יבדוק האם הפניה מותרת, יכריז בקול באיזה כביש אנו נוסעים ויתמקם כפי שלמדנו. יביט אל מעבר לצומת ויכריז בקול לאיזה כביש נכנסים חד או דו ולאיזה נתיב יכנס. יבצע הסתכלות שמאלה ממול ימינה ושוב שמאלה ואם יש צורך לעצור אני יגיד (עדין לא למד מתן זכות) אם לאחר הפניה אנו נמצאים בצידו השמאלי של הכביש נבצע את כל הפעולות לחזרה לימין והתלמיד יכריז ע"כ בקול. בכבישים מרובי נתיבים לפניה שמאלה נבחר נתיב מתאים לפניה. נקפיד על משמעת נתיבים לפני הפניה ובסיום הפניה.
סיכוםהיום למדנו פניות שמאלה היית מצוין! בשיעור הבא נלמד פניות פרסה נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהציורים הממחישים יציאה וכניסה. ציורים הממחישים נקודות עימות וסכנות בפניה ימינה לעומת פניות שמאלה, הולכי רגל בכניסה וביציאה. תמרורים וסימונים על הכביש.
משימה מס' 29פניות פרסה בצומת ובמקומות שאינם צמתיםשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו פניות שמאלה היית מצוין! היום נלמד על פניות פרסה צומת ובמקומות שאינם צמתים
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. פניות שמאלה ופניות ימינה. גירוי: נסב את תשומת ליבו של התלמיד לפניות פרסה וסימונים על הכביש. נסיים את החזרה במגרש או בדרך ללא מוצא כדי שנוכל להראות את קוטר הסיבוב של פניית פרסה.
הסברפתיח: למדנו התקרבות לצמתים, מיקום וחציה, למדנו על מכלול הבעיות בצמתים ולמדנו כיצד חוצים בקו ישר ימינה ושמאלה. היום נלמד את הסכנות בפניות פרסה בצומת ושלא בצומת ודרך ההתמודדות עם סכנות. הגדרה וחוק לפניית פרסה: פניית פרסה הינה פניה בה הנהג חוזר על עקבותיו ונוסע לכיוון ממנו הגיע. ניתן לבצע פנית פרסה בצומת ולא בצומת (בדרך). החוק אומר שאסורה פניית פרסה במקום בו עלולה לגרום להפרעה או לסיכון למשתמשי הדרך האחרים. מותר לבצע פרסה רק במקום בו ישנה פניה שמאלה או במקום בו אינו מוצב תמרור או סימון שאסורה פניית פרסה ורק במקום בו אנו רואים ונראים. המחוקק התייחס רק למקום היציאה ולא למקום הכניסה מתוך התחשבות ברדיוס הפניה השונה של כל רכב השונים באורכם, ובלבד שנסיים את הפניה במקשה אחת (בשביל שנסיים במקשה אחת נצטרך רוחב של 3 נתיבים לפחות). תמרורים וסימונים ע"פ הדרך האוסרים פניית פרסה: תמרורים אוסרים- אסורה הפניה שמאלה- מעל רמזור, אסורה פניית פרסה, המשך ישר, קו הפרדה רצוף, כביש חד סטרי וכו'. מקומות שהראות מוגבלת מכל סיבה שהיא- לפני עקומה ובתוך עקומה, לפני פסגה, במעלה תלול או בכל מקום אחר שהרכב אינו נראה לנהגים אחרים, לפני ואחרי גשר או מנהרה. הסכנות בפניית פרסה ודרך ההתמודדות עימן: פניה זו היא הפניה המסוכנת יותר מכל הפניות והסיבות לכך הן נקודות עימות רבות יותר מאשר בפניה ימינה או שמאלה, זמן שהיה ארוך בצומת, חשיפה לתנועה מכיוונים שונים, אין איתות לפניית פרסה והרכב מאחור או מלפנים לא יכול לדעת עליה, בעת הפניה הרכב נמצא אנכית לתנועה, הפרשי המהירות גדולים בין הפונה פרסה לרכבים האחרים, הולכי רגל עלולים לחצות גם ביציאה וגם בכניסה, ביצוע הפניה דורש מהנהג שליטה ותאום של פעולות ההיגוי, התאמת מהירות והסתכלות נכונה מכל הכיוונים. כיצד נתמודד: נסיעה איטית במיוחד, נסובב את ההגה במהירות בכדי להקטין ככל האפשר את רדיוס הסיבוב, נמצא מקום  שאין בו סיכון והפרעה לתנועה מכל הכיוונים, במידה ויש ספק יש לבטל את ההחלטה ולחפש מקום בטוח יותר, נחפש את הולכי הרגל ביציאה ובכניסה ונעצור להם כדי שיעברו בבטחה, מומלץ לבצע את הפניה במקשה אחת ולהימנע מנסיעה לאחור, סדר הפעולות הנכון: פניית פרסה ניתנת לביצוע בצמתים ובמקומות שאינם צמתים. בצומת: ראשית, נבדוק שאין איסור לביצוע הפניה, נבצע תקשורת והאטה, לפני הפניה נבצע בדיקה לכל הכיוונים ע"י המראות וגם הפניות של הראש לשטחים המתים, נורד להילוך ראשון ולפעמים אף לגלישה, סיבוב מהיר של ההגה, אם הפניה לא הסתיימה בנתיב הימיני נחזור לימין. במקומות שאינם צמתים: נבדוק שאין איסורים, תקשורת במראות והאטה ואיתות וביצוע במקשה אחת.
יעדי בינייםהתלמיד יגדיר מהי פניית פרסה ויסביר את דרישות החוק לגביה. התלמיד יסביר את מכלול הבעיות כיצד נתמודד עימן. התלמיד ימנה את סדר הפעולות לביצוע הפניה בצורה בטוחה.
תרגולנתרגל תחילה במגרש כדי להכיר את רדיוס הסיבוב, אח"כ בצומת מרומזר ושאינו מרומזר.
סיכוםהיום למדנו פניות פרסה בצומת ובמקומות שאינם צמתים היית מצוין! בשיעור הבא נלמד עצירת מטרה בנסיעה לאחור נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהתמרורים האוסרים והמתרים פניית פרסה. ציורים הממחישים נקודות עימות בפניות פרסה. ציור הממחיש פניית פרסה במקום שאינו צומת.

ה

משימה מס' 30עצירת מטרה בנסיעה לאחורשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו פניות פרסה היית מצוין! היום נלמד על עצירת מטרה בנסיעה לאחור
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. נסיעה לאחור בקו ישר, עצירת מטרה בנסיעה קדימה.
הסברפתיח: עד היום למדת ותרגלת נסיעה לאחור בקו ישר. למדת את החוק, הסכנות הכרוכות. היום תבחין בקשיים הקיימים בעצירת מטרה בנסיעה לאחור לעומת עצירת מטרה בנסיעה קדימה ותלמד כיצד להתמודד עימן. חוק: החוק קבע בגלל ריבוי שת תאונות דרכים בנסיעה לאחור ובעיקר פגיעה בהולכי רגל ומרביתם ילדים יש לנסוע לאחור רק בשעת הצורך- כאשר נוצר צורך תחבורתי לכך ובמידת הצורך בלבד. יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות העומדים לרשותנו ללא סיכון הפרעה או הטרדה של שאר משתמשי הדרך. אם ישנה סכנה חובה לעצור עד שתחלוף. עצירת מטרה: כפי שכבר למדנו- עצירה במקום שהוגדר מראש מבלי שהפגוש הקדמי או האחורי של הרכב יעבור אותו. הצורך: חניה בין שני כלי רכב בימין או בשמאל הכביש, חניה בניצב, ביציאה ממקום חסום, בכניסה ויציאה מחצרים ובכל מקום שלא מתאפשרת הנסיעה קדימה. הבעיות והסכנות: הבעיות והסכנות בנסיעה לאחור זהות בחלקן לעצירת מטרה בנסיעה קדימה – שטחים מתים גדולים (פי 3) כי הנהג יושב בקדמת הרכב, משענות ראש ונוסעים שמסתירים, מבנה אווירודינמי, קושי בהיגוי ובשליטה בדוושות בגלל הפניית הראש לאחור. סדר הפעולות הנכון:בדיקה של השטח מאחור אליו רוצים לנסוע – לפני תזוזת הרכב, לעיתים בדיקה זו גם תאלץ את הנהג לצאת מהרכב או לבקש עזרה מאדם אחר כשהאחריות רובצת על הנהג. הפניית הראש והגוף דרך כתף ימין וריבוי הסתכלויות באמצעות שלוש המראות, נפנה גם מבטח לקידמת הרכב וחוזר חלילה. ניתן להעזר במטרות גבוהות הנמצאות בצידי הרכב כגון עמודים, מעקות וכלי רכב החונים במקביל. ויסות הנסיעה תעשה באמצעות מצמד, במורד באמצעות הבלם.
יעדי בינייםהתלמיד ימנה את המקרים בהם תדרש עצירת מטרה בנסיעה לאחור. התלמיד ימנה את הסכנות והבעיות בעצירת מטרה בנסיעה לאחור. התלמיד ימנה את סדר הפעולות הבטוח לעצירת מטרה בנסיעה לאחור.
תרגולנבצע את התרגול במגרש. נבצע תחילה עצירות מטרה גבוהות במקביל למראות  ולאחר מכן עצירות מטרה סמויות ואח"כ מטרות נעלמות וגלויות במקביל בכל מקום של סכנה נעצור ונחכה שהסכנה תחלוף.
סיכוםהיום למדנו עצירת מטרה בנסיעה לאחור היית מצוין! בשיעור הבא נלמד נסיעה לאחור בהפניות הרכב נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהציור הממחיש את השטחים המתים מאחורי הרכב
משימה מס' 31הפניות הרכב בנסיעה לאחורשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו עצירת מטרה בנסיעה לאחור היית מצוין! היום נלמד על הפניות הרכב בנסיעה לאחור
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. עצירת מטרה בנסיעה לאחור ובנסיעה קדימה, נסיעה לאחור בקו ישר. נשאל באיזו מהירות נבצע נסיעה לאחור? מה אופן ההסתכלות? מה החובה שעליך לעשות כשאתה מזהה סכנה? כיצד מזהים נוהגי הרכב האחרים שרכבך נוסע לאחור?
הסברפתיח: עד היום תרגלנו נסיעה בקו ישר ועצירת מטרה בנסיעה לאחור. למדנו את הסכנות, הבעיות והשטחים המתים בנסיעה לאחור. היום אתה תבחין בקושי שקיים בהפניית הרכב בנסיעה לאחור לעומת הפניות הרכב בנסיעה קדימה. חוק: כפי שלמדנו החוק אומר כי הנסיעה לאחור מותרת רק כאשר נוצר צורך תחבורתי וגם אז במידת הצורך בלבד. בנסיעה לאחור יש לנקוט בכל האמצעי הזהירות וללא סיכון הפרעה או הטרדה של כל משתמשי הדרך- שהם כל סוגי הרכב הממונעים והלא ממונעים כגון רוכבי אופניים ובעיקר הולכי רגל. המצבים בהם קיים הצורך להפניית הרכב בנסיעה לאחור: חניה בין שני כלי רכב לאחור בימין או בשמאל הכביש, חניה בניצב או בזווית למדרכה, יציאה ממקום חסום, בכל מקום שלא מתאפשר לנסוע קדימה. הבעיות, הסכנות ודרך ההתמודדות: תגובה מאוחרת של החלק האחורי לסיבובי הרכב, אפקט המניפה-סטיית חלקו הקדמי של הרכב בכיוון המנוגד לכיוון הנסיעה- למרכז הכביש- מצב המסכן אחרים הבאים ממול או עוקפים. דרך ההתמודדות: הסתכלות לכל הכיוונים, קדימה ואחורה, מבטים בשלוש המראות, הפניית הראש לשטחים המתים ונסיעה איטית המבוקרת ע"י מצמד. סיבובי הגה מבוקרים. הסתכלות וסריקה גם לחלק הקדמי ולמרכז הכביש- אם הרכב חונה בימין, נפנה מבט לשמאל והפוך. סדר הפעולות הנכון להפניית הרכב בנסיעה לאחור: תקשורת, נסיעה מבוקרת באמצעות מצמד, הפניית ההגה לכיוון אליו רוצים לפנות – יד רודפת יד ולהמתין לתגובת החלק האחורי תוך כדי מבטים לבדיקת סטיית חלקו הקדמי של הרכב. אם נבחין בסיכון הפרעה או הטרדה של שאר משתמשי הדרך נעצור עד שהסכנה תחלוף. פעולת ההיגוי בהפניית הרכב בנסיעה קדימה דומה להפניית הרכב בנסיעה לאחור- אם רוצים להפנות את חלקו האחורי של הרכב לצד ימין נסובב את ההגה ימינה ואם רוצים להפנות את הרכב שמאלה נפנה את ההגה לשמאל. בעת ההפניה מסובבים מעט את ההגה וממתינים לתגובת הרכב ממשיכים בסיבוב ההגה לפי הצורך. הגה לא חוזר- כדי ליישר את הרכב לאחר ההפניה יש לסובב את ההגה חזרה באותה מידת סיבוב שנעשתה לצורך ההפניה.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר את האופן שבו מסובבים את ההגה כדי להפנות את הרכב בנסיעה לאחור. התלמיד יסביר את הבעיות המיוחדות בתגובת הרכב להפניות ההגה וכיצד נתמודד עם בעיות אלה. התלמיד יסביר כיצד מישרים את קו הנסיעה לאחר ההפניה.
תרגולנתרגל במגרש בהפניות רחבות ולאורך המדרכה ובניצב למדרכה.
סיכוםהיום למדנו הפניות הרכב בנסיעה לאחור היית מצוין! בשיעור הבא נלמד חניה בין שני כלי רכב בימין או בשמאל הכביש נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהתמונה הממחישה את אפקט המניפה והסבר באמצעות דגם של מכונית.
משימה מס' 32חניה בנסיעה לאחור בין שני כלי רכב בימין או בשמאל הכביששלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו נסיעה לאחור בהפניות הרכב היית מצוין! היום נלמד על חניה בנסיעה לאחור בין שני כלי רכב בימין או בשמאל הכביש
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. הפניות הרכב בנסיעה לאחור, עצירה וחניה בימין הכביש או בשמאל, עצירת מטרה בנסיעה לאחור. נשאל: באיזו מהירות מבצעים נסיעה לאחור? מה אופן ההסתכלות בנסיעה לאחור? מהי חובת הנהג כאשר מבחין בהתקרבות הולך רגל או ברכב? כיצד מבחינים נהגים אחרים שאתה נוסע לאחור? נסיים את החזרה מאחורי רכב במרחק של כ10 מ'.
הסברפתיח: בחזרה תרגלנו חניות בנסיעה קדימה, בחרת מקומות עם מרווחים גדולים וביצענו כניסה ללא קושי. ככל שהמרווחים קטנים יגדל הקושי לביצוע חניה. שם אנו נבצע חניה ע"י נסיעה לאחור. עד היום למדת ותרגלת נסיעה בקו יש ועצירות מטרה ובהפניות הרכב, למדת את הסכנות, הבעיות והשטחים המתים הנוצרים בנסיעה לאחור היום נלמד את השיטה לחניה בנסיעה לאחור בין שני כלי רכב. חוק: הנסיעה לאחור מותרת רק כאשר קיים צורך תחבורתי וגם אז במידת הצורך בלבד. בנסיעה לאחור חובה עלינו לנקוט בכל אמצעי הזהירות , ללא סיכון הפרעה או הטרדה של שאר משתמשי הדרך האחרים. מתי קיים צורך: כאשר המרווחים בין שתי מכוניות אינם גדולים מספיק כדי לבצע חניה בנסיעה לפנים, נבצע חניה לאחור. חניה זו דורשת מרווח קטן יותר מאחר וציר ההגה המחובר לגלגלים הקדמיים מאפשר התיישרות מהירה של הרכב לאחר הכנסת הגלגלים האחוריים. חניה כזו בנסיעה קדימה תדרוש תמרון רב יותר- קדימה ואחורה- העלול לגרום להפרעה לתנועה. שאין אפשרות לבצע חניה בנסיעה לפנים בגלל מרווחים קטנים בין שתי מכוניות- היות וזווית ההיגוי מוגבלת והנהג צריך תמרון רב בנסיעה לאחור וקדימה וגורם להפרעה לתנועה, קל יותר להכניס את הגלגלים האחוריים קודם- פעולה שמאפשרת תמרון קל יותר. סדר הפעולות הנכון: בדיקה שאין איסורי עצירה וחניה. אורך מקום החניה שנבחר יהיה אורך הרכב שלנו בתוספת שני מטר לפחות. הנסיעה תתבצע כאשר אין הפרעה או סיכון ורק בשעת הצורך ובמידת הצורך. נבצע תקשורת עם שאר משתמשי הדרך וניתן אות בהתאם לצד החניה שנבחר. עצירה במקביל לרכב חונה במרחק של פתיחת דלת. הקפדה בסיום העצירה להקבלה בין הפגוש האחורי שלנו מול הפגוש האחורי של הרכב שלצידנו. נשלב להילוך אחורי. נסובב הגה סיבוב שלם  3600. לכיוון המדרכה. נבצע תקשורת ונתחיל נסיעה. במישור- באמצעות המצמד, במורד מצמד לחוץ וויסות מהירות באמצעות בלם, במעלה זיהוי נקודת חיכוך ומעט דלק, ויסות מהירות באמצעות מצמד. כשקידמת הרכב נוטה למרכב הכביש (אפקט המניפה) נבצע הסתכלות במראות ונפנה מבטים לשטחים המתים. נעצור כשהרכב נמצא בזווית של 450 (נמחיש ע"י ציור). נסובב את ההגה ב-3600 לכיוון מרכז הכביש. נבצע שוב תקשורת וניסע עד שחלקו הקדמי של הרכב שלנו עבר את חלקו האחורי של הרכב החונה ומסובבים את ההגה למרכז הכביש. נוודא שלא קרובים לרכב החונה מאחור ונבצע עצירת מטרה לאחור תוך הקפדה שהמרחק מהמדרכה אינו עולה על 40 ס"מ.  נבצע אבטחת הרכב והדממת המנוע. הבעיות הסכנות ודרך ההתמודדות: הפרעה לתנועה מאחור- לכן נבצע תקשורת מוקדמת לפני האטה ועצירה. פגיעה אפשרית בדלת שנפתחת- לכן נהיה ערניים לסימנים מעידים. סכנה אפשרית לפגיעה ברכב חונה, בהולכי רגל, במדרכה- נעזר במראות ואם יש צורך גם נרד מהרכב כדי לקבל הערכה מדויקת.
יעדי בינייםהתלמיד יסביר את הצורך לביצוע חניה בנסיעה לאחור בין שני כלי רכב. התלמיד יסביר כיצד מאתרים מקום לחניה עפ"י דרישות החוק. התלמיד ימנה את שלבי הביצוע בין שני כלי רכב בימין הכביש. התלמיד יסביר את הסכנות וכיצד נתמודד עימן.
תרגולנתחיל חניה במישור בכביש רחב, חד סטרי אח"כ עם רכב מלפנים ואח"כ בין שני כלי רכב. לאחר מכן נתרגל במורד ואח"כ במעלה.
סיכוםהיום למדנו חניה בין שני כלי רכב בימין הכביש או בשמאל היית מצוין! בשיעור הבא נלמד יציאה ממקום חסום נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשההמחשה באמצעות דגם של מכונית.
משימה מס' 33יציאה ממקום חסוםשלב הדרך
פתיחהמה שלומך? בשיעור קודם למדנו על חניה בנסיעה לאחור בין שני כלי רכב בימין או בשמאל הכביש היית מצוין! היום נלמד על יציאה ממקום חסום
חזרהקודם נצא לחזרה ובמהלכה נשים דגש על ישיבה נכונה ופעולות לתחילת נסיעה– בלמים, כיוון מושב, כיוון מראות, חגורה. פניות פרסה, נסיעה לאחור בהפניות הרכב, עצירת מטרה בנסיעה לאחור גירוי: נגיע עם התלמיד למקום בו הוצבו תמרורים של דרך ללא מוצא,, מקום מוסדר לחניה ובסוף נעצור ברח' ללא מוצא ונשאל את התלמיד אחרי ההסבר באיזו שיטה כדאי לנו לצאת.
הסברפתיח: היום נלמד כיצד נכנסים למקום חסום ומהם השיטות הנכונות והבטוחות ליציאה ממקומות חסומים. בחירת השיטה הנכונה נקבעת בהתאם לאופיו של המקום החסום וכיצד הכי בטוח לצאת ממנו. הגדרה: מקום חסום הוא מקום שהכניסה אליו הוא מקום היציאה ממנו. ניתן לזהות מקום זה ע"י תמרור. הסכנות והבעיות ודרך ההתמודדות: הימצאות של הולכי רגל בעיקר ילדין כי המקום משמש למגרש משחקים. כלי רכב חונים בצפיפות ולא בהכרח על פי הסימון הקיים. קושי בתמרון בעקבות המקום הצר. דרכים אלו בדר"כ הינם דו סטריים וצרים למעבר של שני כלי רכב אחד מול השני. כיצד נתמודד? נסיעה איטית, לעיתים בגלישה, ריבוי הסתכלויות במראות ובשטחים המתים, נסיעה לאחור במידת הצורך ובשעת הצורך- כאשר אין דרך אחרת ונשתדל להמעיט ככל האפשר. השיטות ליציאה עפ"י העקרון הבטיחותי: קיימות מס' אפשרויות ליציאה ממקום חסום. קביעת סדר עדיפות בהתאם לתנאים הקיימים. האפשרות העדיפה היא ביצוע פניית פרסה על פי כל העקרונות שלמדת משום שבפניית פרסה אין נסיעה לאחור- ניתן לבצע את הפניה ימינה או שמאלה אם אין מגבלה כל שהיא. אם אין אופציה לבצע פרסה במקשה אחת אז נבצע את שיטת שלוש הנקודות הנקראת גם שיטת הY: מפנים את ההגה עד שלא ניתן לנסוע עוד קדימה, מפנים הפניה בנסיעה לאחור במידת הצורך, מתיישרים ונוסעים עם החזית קדימה. אפשרות 3: כאשר נוצר מצב שלא ניתן לנסוע בפניית פרסה וגם לא בשיטת שלש הנקודות אז היציאה תתבצע בנסיעה לאחור עד ליציאה, תוך הקפדה על כל העקרונות שלמדת. היציאה תבוצע בפניה ימינה בלבד. אין לבצע בנסיעה לאחור פניה שמאלה כד למנע סיכון של חציית נתיב בנסיעה לאחור. אפשרות 4: כניסה בנסיעה לאחור- רק כאשר המקום מוכר לנהג- כגון משאיות זבל או מכוניות שפורקות סחורה או חניה של בית. כיצד נבצע? נצמד לימין בנסיעה לאחור.
יעדי בינייםהתלמיד יגדיר מהו מקום חסום ודרך ללא מוצא ואת הסכנות בכניסה וביציאה וכיצד נתמודד עימן. התלמיד יסביר את העיקרון המנחה את הנהג לגבי היציאה ממקום חסום. התלמיד יסביר את האפשרויות ליציאה ממקום חסום לפי סדר העדיפויות.
תרגולנתרגל עם התלמיד בדרך ללא מוצא או במגרש חניה את שלשת השיטות תוך שימת דגש על מינימום נסיעה לאחור.
סיכוםהיום למדנו על יציאה ממקום חסום היית מצוין! סיימת את שלב הדרך בהצלחה. בע"ה בשיעור הבא נתחיל את שלב התנועה. בשיעור הבא נלמד את המשימה הראשונה בשלב התנועה- מהירות נסיעה נסמן ונחתום בכרטיס תלמיד שהמשימה נלמדה.
אמצעי המחשהתמרורים של מקום חסום וחניה מוסדרת. שרטוט של האפשרויות השונות לביצוע כניסה ויציאה ממקום חסום.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

error: Content is protected !!
דילוג לתוכן